|
Citaten van Peter Sloterdijk uit diverse artikelen in Nederlandse kranten, te weten Trouw en de Volkskrant (links naar deze bladen onderaan). Eerst een interview in de Volkskrant door Peter Giesen, met de titel “De wereld dwingt ons optimistisch te zijn”
IN ZIJN REDE vergelijkt Sloterdijk boeken met 'brieven aan mogelijke vrienden’. Maar: ‘Brieven die niet meer besteld worden, houden op zendingen aan mogelijke vrienden te zijn — ze veranderen in gearchiveerde objecten.’ De opvolgers van de humanisten zijn dan ook archivarissen, wakend over een depot dat de buitenwereld nauwelijks meer interesseert. De gevolgen van deze ontwikkeling blijven niet beperkt tot nostalgie over het gymnasium of de hbs van weleer. ‘De mens heeft een remmende kracht nodig, gezien zijn labiliteit, zijn agressiviteit, zijn vormloosheid. Die kunnen we niet meer door de dressuur van de school bereiken, zoals vroeger. De school is zwak geworden. Ze heeft de concurrentie met de massamedia verloren. De leraren zijn gedeprimeerd, ontmoedigd’, zegt Sloterdijk. Daarom moet ‘de mensheid of haar voornaamste culturele vertegenwoordigers’ op zoek naar nieuwe methoden om zichzelf te temmen. In Regels voor het Mensenpark toont de filosoof zich niet onverdeeld optimistisch: ‘Flinke successen bij het temmen zouden al een hele verrassing zijn, een beschavingsproces in aanmerking genomen waarin een ongekende ontremmingsgolf schijnbaar onstuitbaar voortrolt.’
Het eigenlijke thema van de rede is niet genetische manipulatie, maar het einde van het literair humanisme, dat jongeren vormde door het geduldig makende lezen dat opvoedt tot een terughoudend oordeel en de opening van het oor’. Dit humanisme was een remmende kracht, aldus Sloterdijk, die aanzette tot beschaving en zelfbeheersing, tot een terughoudend oordeel en zelfbeheersing. De traditionele lees- en schrijfcultuur heeft de slag met de ontremmende kracht van de massamedia verloren. Daarom moet de samenleving op zoek naar nieuwe ‘antropotechnieken’, middelen om zichzelf te temmen. Omdat hij ook de genetische manipulatie bij deze technieken rekende, was de beer los. Sloterdijk zou pleiten voor het kweken van Ubermenschen.
Twee wereldoorlogen ontmaskerden het humanisme als een ‘nobele illusie.’ De Duitsers, volk van Dichter und Denker, bleken in staat tot ongekende barbarij. Toch flakkerde de illusie na 1945 nog even op. Klassieke en christelijke waarden werden gezien als een manier om een herhaling van het kwaad te voorkomen. De radicale democratisering van de jaren zestig maakte echter een einde aan de suprematie van de traditionele burgerlijke cultuur.
Is Sloterdijk, net als veel linkse denkers van zijn generatie, pessimistisch geworden, toen hij bemerkte dat de culturele bevrijding van de sixties niet louter positieve gevolgen had? ‘In mijn vroegere werk hield ik mij me meer met de lichte kanten van het anarchisme bezig. Ik heb inderdaad meer oog gekregen voor de donkere kanten. Het is belangrijk dat de mens niet alles tot uitdrukking brengt wat hij in zich heeft. Maar ik ben optimist, van beroepswege. Anders dan journalisten. Die zijn in hun privé-leven optimistisch, maar ze schrijven pessimistische stukken in de culturele bijlagen van hun kranten, omdat ze weten dat daar een premie op staat.’ Grote filosofen uit het verleden beschouwden de ‘admiratio’, de bewondering van en verwondering over de wereld, als de belangrijkste deugd. Ook Sloterdijk vindt het nog altijd verbazingwekkend dat uit het weerbarstige materiaal van de mens een samenleving kan worden gekneed. ‘De wereld, zoals zij is, dwingt ons optimistisch te zijn. Pessimisme is kleingeestig. Het is een uitvergroting van je eigen zorgen.’ de Volkskrant, 6 mei 2000 Internetadres: www.volkskrant.nl Citaten uit
door Wim Boevink [gepubliceerd in Trouw op 18 september 1999, en compleet te lezen op de website van Trouw, onder Dossiers] <<De seismografische medewerker van de Frankfurter Allgemeine Zeitung, Lorenz Jäger, registreerde deze week niets minder dan 'de metafysische grondlegging van de Berlijnse republiek': het oude denken dat verbonden was met Bonn en Frankfurt, heeft afgedaan. ,,De theorieën van Horkheimer, Adorno en Habermas hebben hun tijd gehad'', zegt Jäger, want: 'Voor een niet normale democratie zijn ze ... precies het goede.' Dat laatste citaat is niet van Jäger; daar citeert hij de filosoof Peter Sloterdijk, het epicentrum van de beving. >>
<<Men moet nu uit het voorafgaande niet de conclusie trekken dat Sloterdijk met zijn aanval op Habermas impulsief handelde. Al in 1996 problematiseerde hij de links-liberale consensus. In een gesprek met de Spaanse filosoof Carlos Oliveira drong hij aan op 'een psychogram van een verloren generatie', doelend op de linkse en links-liberale '68-ers, wier idealen overdekt zijn geraakt door 'karikaturen en carrièrismen'. Sloterdijk zag verbittering, stagnatie, aanmatiging. Links is uiteengevallen. ,,Maar'', zei hij toen, ,,merkwaardig genoeg zijn de oude aversies nog aanwezig, hebben de oude onhebbelijkheden overleefd en ook de oude ondeugden. Dit oud-linksliberale onfatsoen kruipt overal uit holen tevoorschijn, zonder enig utopisch excuus.'' >> 18 september 1999, © dagblad Trouw "Reichtum muss Spaß machen"Der Philosoph Peter Sloterdijk fordert einen „Unternehmer- Antikapitalismus“ gegen Spekulanten und „Lottokönige“ und mahnt eine neue Großzügigkeit an, etwa in Form von Stiftungen.
Klick der Peter! (Ich kann nur wenig Deutsch...) (c) Wirtschaftswoche Heute Photo = link ! Citaat uit een interview met Sloterdijk. Klik op de foto voor de link.
Een site met veel verwijzingen over Sloterdijk:
|
De meest verbouwde, verplaatste en gerenoveerde site van alle halfronden! |